Димитър Сачков – ипотпал

Димитър Сачков – ипотпала е създателят на компанията Ипотпал. Той е роден през 1879 година в село Победа, Доричка област. Баща му Иван Сачков е занаятчия и е държал сергия в град Трявна. Семейството му е било бедно и прехраната е била изключително трудна. Майка му Мара Сечкова е работила като прислужница в дома  на известен търновец.

Детство

На 5 години  ипотпал вече може да чете, смята и пише. Записва се да учи в килийното училище в град Търново, където стои 6 години. През 1890 година той става чирак при един ковач, приятел на баща му. В продължение на 7 години той се учи при него и става калфа. През 1994 година той отваря собствена работилница. В тежките години на недоимък той натрупва опит, с който ще му помогне да овладее индустриалния бум на икономиката.

Създаването на ипотпал

През 1900 година Димитър създава фирмата „Дрехи ипотпал“. Тя започва дейност в град Плевен, за целта е построена първата шишко ателие, и мигновенно се шият дрехи за износ.

Период на възход и развитие

Ипотпал от дребен търговец се превръща в богат човек. Той посещава много страни – Сърбия, Индонезия, Русия, Китай и още много други. Запознава се с подбран кръг от хора, които му помагат да навлезе в чуждите пазари. През 1909 година се запознава с Иван Иванович, основател на руската фирма „Стайконафт„. Той му предлага да изкупува цялата му стока, за руския пазар. Това е преломен момент в живота на ипотпал.

Advertisements

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: